Utbildningar

På Formakademin får du breda kunskaper inom smala hantverksyrken. Vi erbjuder en yrkeshögskoleutbildning för designmodellörer, yrkesutbildningar för keramiker och mönsterdesigners samt en kurs (yrkesvux).

Keramisk form och produktion, 2 år

På Formakademins keramiska utbildning får du lära dig att formge och producera brukskeramik, men även utveckla ditt konstnärliga uttryck i friare projekt. Vi är den enda keramikskolan i Sverige som är specialiserad på gipsteknik och serieproduktion. Skolan kan förbereda dig för fortsatta studier på högskolenivå, och ger dig även en bransch- och marknadsorientering för att du skall kunna klara av att ta anställning som hantverkare eller att starta eget företag.

Designmodellör, 2 år

Designmodellör är en tvåårig yrkeshögskoleutbildning för smala yrken med inriktning på hantverk. Den vänder sig till dig som är intresserad av form och hantverk utövat i ett givet sammanhang. Det är en bred utbildning där vi jobbar med flera olika material och tekniker. Det kan handla om lermodellering för bilindustrin, arkitekturmodellering, gipsmodellering för porslinsindustrin samt attribut för museer och teater. Modellörsyrket är ett modernt hantverksyrke under utveckling och förändring. Denna hantverksutbildning ger dig grunderna till ett framtida yrke som modellör med en god orientering i tredimensionell gestaltning, till del även digitalt, i våra verkstäder och ute på praktikplatser. 

Mönsterdesign och grafiska tekniker, 1 år

I denna utbildning lär du dig tryckteknik och mönsterdesign. Utbildningen vänder sig först och främst till dig som har erfarenhet av till exempel keramik, textil eller bild och vill fördjupa kunskaperna i mönsterarbete. I vår screenverkstad trycker vi mycket på textil, papper och keramik.

Keramisk form, design och hantverkstekniker, 1 år

I denna kurs får du lära dig om keramisk formgivning och gjutning, gipsarbete, plantrycksteknik, digital bearbetning, marknadskommunikation, färg och form samt yrkespraktik.