Om Formakademin

Formakademin i Lidköping AB är ett branschägt utbildningsbolag. Vi finns i Rörstrands anrika industrilokaler tillsammans med Rörstrand museum, Porslinsfabriken och flera små men livaktiga keramiska företag samt en kollektiv ateljé/studio för keramiker. Området är i stark utveckling och tillsammans arbetar vi för att synliggöra design och konsthantverk.

Yrkeshögskoleutbildning och yrkesutbildningar

Vi erbjuder yrkeshögskoleutbildning för designmodellörer och yrkesutbildning för keramiker och mönsterdesigners inom ramen för Myndigheten för yrkeshögskolans ”Konst- och Kulturutbildningar”. Skolan har tillstånd och bidrag från Myndigheten för yrkeshögskolan vilket garanterar kvalitet och uppföljning. Studenter på skolan har därmed rätt till studiestöd från CSN.

Carl-Harry Stålhane och Kent Ericsson

Skolan startades 1988 av formgivaren Carl-Harry Stålhane och keramikern Kent Ericsson. Båda hade ett förflutet inom Rörstrand och de hade redan på 70-talet startat Designhuset och i dess lokaler startade skolan. Vid starten var namnet PKI-skolan (porslins- och keramikindustriskolan), efter ett antal år ändrades det till Keramikskolan och sedan 2007 heter den Formakademin och finns numera i en del av Rörstrand’s tidigare fabriksfastigheter.

PKI loggor